Websites
9.5.22
10 min

Een duidelijke sitestructuur: de basis van je website

Een goede site-architectuur zal je rankings omhoog tillen, waardoor kleine/middelgrote bedrijven online kunnen concurreren met grote merken. Als je geïnteresseerd bent in het organiseren van je site-structuur lees dan verder!

Meer succes door betere sitestructuur

Een goed ontworpen sitestructuur is cruciaal voor elk online bedrijf, of je nu een nieuwe site lanceert of een bestaande verbetert. Voorbeeld the-salescompany.nl, een goed gestructureerde, lage DR site in een concurrerende niche.

Waarom Sitestructuur Belangrijk is

Een rommelige websitestructuur kan ongelooflijk verwarrend zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines.

Google adviseert website-eigenaars om een website op te zetten met een heldere structuur qua navigatie en pagina-opbouw. De sitestructuur toont Google welke pagina's het belangrijkst zijn. Zo maak je een ideale site structuur: 4 3 3.

Website structuur opzetten

Website structuren is de structuur die je gebruikt om je website te organiseren. De structuur verwijst naar de website hiërarchie van pagina's, categorieën, en secties en hoe de gebruikers en de zoekcrawlers tussen jouw pagina's navigeren.

Opbouw website structuur

De belangrijkste reden waarom je aandacht zou moeten besteden aan de websitestructuur is om je ranking in Google te verbeteren.

Website structuur bepalen

Om te beginnen helpen een goede sitestructuur en interne links de zoekmachine-crawlers bij het vinden en indexeren van de pagina's.

Een goede opbouw van de website helpt crawlers jouw losse pagina's  vinden

Als je pagina's niet goed gelinkt zijn, is het moeilijker voor de crawlers om ze te vinden en je meer organisch verkeer te bezorgen.

Niet gelinkte pagina's zijn moeilijker te crawlen, indexeren en te ranken.

Maar een goede websitestructuur gaat niet alleen om indexeerbaarheid. Want een XML sitemap kan hier easy het gat opvullen. Een goede website-architectuur geeft context aan zoekmachines, zodat ze begrijpen waar je pagina over gaat in het grote geheel van je hele website.

Voorbeeld: Sportwebsite

Stel dat je een sport website hebt, en een van jouw pagina's gaat over de beste onderhoud voor fietsen. Je zou vanaf je homepage naar al je pagina's kunnen linken, maar omdat je site nogal groot is, je zou eindigen met duizenden links op je homepage - wat verwarrend zal zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers.

In plaats daarvan is de beste manier om dit aan te pakken het opsplitsen van je top-level onderwerp per sport.

Na elke sport kun je nog een niveau van categoriepagina's hebben die het onderwerp opsplitst naar voorwerpen die in deze sport gebruikt worden.

Onder de materiaal zone is waar onze "beste onderhoud voor fietsen" pagina zou passen.

Google begrijpt dan EXACT hoe jouw webpagina's in het onderwerp passen door te kijken naar waar de bovenliggende categorie pagina's over gaan.

Als laatste website structuur tool

Plan je website zorgvuldig en houd belangrijke pagina's binnen handbereik, maximaal 4 klikken vanaf je homepage.

Gebruik interne links en overweeg tools zoals XML-sitemap generatoren of visuele sitemap generators voor een goede structuur.

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar mohamed@groove-digital.nl.

Mo Sahardid

Wij helpen bedrijven in

Boek Gratis Strategiegesprek

Boek een 100% gratis en vrijblijvend strategiegesprek met een van onze experts (t.w.v. €667). Dit is uitsluitend voor mensen die de groei van hun bedrijf serieus nemen. Nog enkele gratis plekken beschikbaar in maart.

100% waarde
100% gratis
100% vrijblijvend