SEO
9.11.22

Optimaliseer voor zoekintentie en krijg meer websiteverkeer

Helpful Content Update" van Google benadrukt het belang van waardevolle en relevante content voor een toekomstbestendige contentstrategie. Lees onze tips voor unieke inzichten op jouw pagina's.

Nu de ‘Helpful Content Update’ klaar is, en het boodschap is duidelijk: als een pagina niet bruikbaar is,  niet scoort, en geen andere perspectief bied, komt het niet op de SERP (search engine result page).  Google heeft letterlijk een update uitgebracht die ze de "Helpful Content Update" hebben genoemd. De nieuwe update is bedoeld om hoog scorende content met weinig waarde voor gebruikers te verwijderen uit de zoekresultaten.

Wat we gaan behandelen

 • Wat is search intent?
 • De evolutie van Google's algo-updates
 • Hoe Google de "behulpzaamheid" van content bepaalt
 • Informatiesymmetrie & informatiewinst met screenshots
 • Toekomst SEO Content frameworks "zoeker perspectief"

Met deze gids leer je hoe je de zoekintentie van je doelgroep kunt begrijpen, en hoe je verkeer tactisch naar een bedrijfspagina kunt leiden. Met intent bedoelen we de achterliggende reden waarom iemand iets zoekt. De sleutel van succesvolle SEO.

Search Intent en SEO

Nu de ‘Helpful Content Update’ klaar is het belangrijk om je content zowel voor mensen als voor zoekmachines te schrijven. Google's "people-first" strategie benadrukt dat het belangrijk is om inhoud te creëren die relevant en waardevol is voor mensen, in plaats van alleen gericht te zijn op het behalen van hoge zoekresultaten. Door je inhoud te schrijven met de lezer in gedachten, en door rekening te houden met de richtlijnen van Google voor zoekmachineoptimalisatie, kun je ervoor zorgen dat je inhoud zowel voor mensen als voor zoekmachines toegankelijk is.

Google is inderdaad steeds beter geworden in het herkennen van de zoekintentie van gebruikers, dus het publiceren van 'thin content' - ofwel inhoud van slechte kwaliteit of met weinig waarde - kan leiden tot lagere zoekresultaten en een afname van het verkeer naar je website. Het is daarom belangrijk om alleen inhoud te publiceren die van hoge kwaliteit is en die een echte waarde biedt aan je bezoekers.

SEO-specialisten die inzicht hebben in het perspectief van zoekers hebben een enorm voordeel bij het begrijpen van de intentie achter hun zoekopdrachten. Dit maakt het mogelijk om content te creëren die aansluit bij wat mensen zoeken, wat kan leiden tot hogere rankings in de zoekresultaten. Door de zoekintentie te voorspellen, kun je gerichter werken en je inspanningen op de juiste manier richten om hogere rankings te behalen.

1 Google's Algo

Door te begrijpen hoe Google de kwaliteit van zoekresultatenpagina's (SERP's) evalueert, kun je ervoor zorgen dat je SEO-strategie gericht is op de huidige en toekomstige intenties van gebruikers. Winnende SEO is gericht op de intenties waar gebruikers nu om geven. en anticipeert waar gebruikers om zullen geven.

Sinds 2013 ontwikkelt Google zich meer en meer tot een semantische zoekmachine. Een semantische zoekmachine zoekt niet alleen op specifieke termen, maar ook op context en bedoeling. Daarmee kan Google nog relevantere resultaten tonen (relevantie is een van de kernwaarden in SEO staat voor Search Engine Optimization (NL: zoekmachine optimalisatie). Als je het concept van Google als semantische zoekmachine wilt begrijpen, is dit een uitstekende tekst om te lezen.

Door verder te bouwen op zijn bestaande Hummingbird update wil Google, d.m.v.  kunstmatige intelligentie, beter *leren* begrijpen wat de exacte betekenis of motivatie van een bepaalde zoekopdracht is die een gebruiker op Google intypt. 

Nu we de basis hebben gelegd kunnen we de toekomst van SEO-content te bespreken.

Autosuggesties van Google: bottenbouillon

2 Focus op invalshoeken

In plaats van te proberen lange content te creëren, kun je beter na denken over hoe je het zoekwoord of onderwerp vanuit een nieuwe invalshoek kunt benaderen terwijl je toch aan de zoekintentie blijft voldoen. Het belangrijk om ervoor te zorgen dat de content die je produceert uniek en waardevol is voor je doelgroep.

Als voorbeeld kun je zoeken naar "bottenbouillon" op Google, en vervolgens zoektermen toevoegen zoals "[recept]" of "[voordelen]" om te zien hoe je de zoekintentie vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen. Dit kan helpen om te begrijpen hoe je jouw content kunt optimaliseren voor semantisch zoeken.

Laten we als voorbeeld de zoekresultaten checken voor:

 1. bottenbouillion
 2. bottenbouillion recept
 3. bottenboullion voordelen
Google zoeken naar: bottenbouillon, + [recept], [voordelen]

Je ziet dat er voor short- en long-tail keywords dezelfde artikelen worden weergegeven. Waarom? Dit heeft te maken met hoe Google de SERP’s samenstelt. Google wil het artikel aanbieden waarmee de kans op het voltooien van het zoekproces het grootst is.

3 Bruikbaarheid van content

Om 'De Helpful Update' beter te begrijpen, kun je het woord 'bruikbaarheid' gebruiken in plaats van 'behulpzaam'. 'Bruikbaarheid' is in dit geval een betere term omdat het de nadruk legt op de nuttigheid van content voor gebruikers."Meaning” is not the same as “intention.”

zoekopdracht: bottenbouillon

Als een artikel informatie bevat met betrekking tot bottenbouillon, maar geen informatie over de voordelen, bijvoorbeeld, moet een % van de gebruikers naar Google teruggaan en opnieuw zoeken. Daarom hoor je steeds meer focus op zoekintenties.

Long-tail keywords (niche zoekopdrachten) met weinig tot geen maandelijks zoekvolume kunnen en zullen scoren voor hoofdonderwerpen als genoeg gebruikers opeenvolgende zoekopdrachten uitvoeren voor die "zoekintenties".

Maak content gericht op relevante zoekintentie om posities te winnen voor hoofdthema's.

Rank voor hoofdonderwerpen

Een lager resultaat kan nog steeds van hoge kwaliteit zijn, omdat niche zoekwoorden vaak meer intentie tonen dan generieke zoekwoorden. Door je blogs aan te passen aan deze intentie, kun je beter inspelen op de behoeften van je doelgroep.

Wat betekent dit voor jouw SEO content strategie?

Focus dus niet op de generieke zoekwoorden met hoog zoekvolume. Maak content gericht op relevante zoekintenties om rankings te winnen voor hoofdonderwerpen. Het maandelijkse zoekvolume is niet langer een indicatie voor de omvang van de kans.

Next evolution Topic clusters

Het is mogelijk dat topic clusters minder relevant worden in het verbeterde algoritme van de "helpful content update". Waarom? Topic clusters beantwoorden verschillende subonderwerpen die een gebruiker kunnen interesseren voor een bepaald onderwerp, maar ze slagen er vaak niet in om een specifieke behoefte goed te beantwoorden.

Intrigerende perspectieven

Je contentstrategie moet veel perspectieven bieden om gebruikers te helpen bij het beantwoorden van hun vragen gedurende de 'levensduur' van het onderwerp. Dit zorgt ervoor dat de content relevant blijft voor gebruikers en hen helpt om meer te weten te komen over het onderwerp. Door je contentstrategie af te stemmen op de behoeften van gebruikers.

Een klein onderzoek op Google Trends toont aan dat de zoekinteresse voor bottenbouillon steeg in januari 2016. Deze informatie is afkomstig van Google Trends en kan nuttig zijn voor het bepalen van de populariteit van een onderwerp of product op een bepaald moment.

Ontdek het verleden met het Zoekmachine Archief

2015 Google search voor: bottenbouillon

De zoekintentie verandert met de tijd, en wat we in het verleden in de bovenste posities van Google zagen staan voor bottenbouillon was een artikel met de titel: "Is bottenbouillon echt zo gezond? - Gezondheidsnet". Deze informatie laat zien hoe de zoekresultaten voor een bepaald onderwerp kunnen veranderen over de tijd. Het is belangrijk om rekening te houden met deze veranderingen bij het ontwikkelen van een contentstrategie en om te blijven onderzoeken wat gebruikers zoeken om relevant te blijven voor hun behoeften.

November 2022 Google Search voor: bottenbouillon

Het is mogelijk dat de zoekresultaten voor "bottenbouillon" op Google in 2022 zijn veranderd en dat mensen nu op zoek zijn naar andere soorten informatie dan vroeger. Het is belangrijk om rekening te houden met deze mogelijke veranderingen en om te blijven onderzoeken wat gebruikers zoeken om relevant te blijven voor hun behoeften.

Huidige zoekresultaten op Google:

 • Wat is het beste bottenbouillon?
 • Hoe maak je bottenbouillon?

Het zoekgedrag van gebruikers evolueert met de tijd en verandert naar nieuwe onderwerpen

Een winnende contentstrategie richt zich tot alle verschillende perspectieven waar iemand mogelijk om geeft.

Het is belangrijk om het zoekgedrag van gebruikers te blijven monitoren om te weten wat ze zoeken en om je contentstrategie hierop aan te passen. Verbreden van inzichten over een onderwerp om je publiek waardevolle informatie te bieden

Hoe je contentstrategie toekomstbestendig kunt maken

Door nieuwe en intrigerende relevante perspectieven te presenteren, kun je de bounce rate verlagen en helpen om het zoekproces van gebruikers te voltooien.

Voor jou zijn deze perspectieven waardevol om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google.

Laten we eens kijken naar enkele voordelen zoekers perspectieven:

 • overweging
 • tegendraads
 • ervaring
 • deskundige
 • toekomst voorspellen

Zoekperspectief: Overweging

Google search voor [hoe train je voor een triathlon] heeft een hooggeplaatst artikel getiteld: “20 triathlon beginnersfouten en hoe je deze kan vermijden”.

Overwegingscontent is het beste voor "hoe doe je X" & "uitdagende onderwerpen".

Je kunt bijvoorbeeld 3 contentstukken maken voor [hoe te trainen voor triatlon]:

 • dingen om te overwegen voor
 • hoe te trainen
 • redenen om niet te trainen

Zoekperspectief: Tegendraads

Google search voor [een sportschool openen]  heeft een hooggeplaatst artikel getiteld van businessinsider.nl:"Sportschool beginnen: denk twee na?"

Zoekperspectief: Tegendraads

Het creëren van tegendraadse inhoud kan lastig zijn, maar lonend als je het goed doet. Hier zijn een paar manieren waarop je het in je contentstrategie kunt opnemen.

Je kunt bijvoorbeeld 3 stukken content maken voor [voordelen van het keto-dieet]:

 • top voordelen
 • weten we zeker dat er voordelen zijn?
 • moet je het proberen?

Zoekperspectief: Ervaring

Google search for [viteezy] heeft een artikel getiteld: "Viteezy review 2022?"

Zoekperspectief: Ervaring

Expert content is het beste voor "reviews", "consumptieproducten" en "reizen".

Je kunt bijvoorbeeld 2 content stukken maken voor [viteezy]:

 • Topmerken beoordeeld
 • Dit is mijn ervaring met "topmerk" en hier zijn mijn gedachten erover

Zoekperspectief: Expert

Een zoekopdracht op Google naar "etalage-ideeën" toont een hooggeplaatst artikel: "Het geheim van"

Zoekperspectief: Expert

Expert content is het beste voor "tips" en "best practices". Zo kun je bijvoorbeeld 2 stukken maken voor [b2b lead gen tips]:

 • tips / 'best practices' we vroegen het onze expert.
 • 20 lead gen experts ondervraagd, hier zijn hun gedachten.

Zoek Perspectief: Discussie

Een zoekopdracht op Google naar "winkel beginnen" toont een hooggeplaatst artikel getiteld: "Welk type winkel is interessant om te openen?".

Zoek Perspectief: Discussie

Discussie-inhoud is het beste voor vragen als 'Wat vind jij', 'Is het goed', en verschillende meningen.

Je kunt bijvoorbeeld 2 artikelen schrijven over het beginnen van een winkel:

 • Wat voor
 • Is het mogelijk

Zoekperspectief: Toekomst voorspellen

Content die de toekomst voorspelt is sterk afhankelijk van expertise over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld, een zoekopdracht naar [google amp] had dit hoog geplaatste artikel getiteld:"Google AMP is dead"

Samengevat:

Door rekening te houden met de nieuwe eisen van Google's 'Helpful Content Update', kun je ervoor zorgen dat je contentstrategie future-proof is.

Door gebruikers te laten terugkeren naar Google voor hetzelfde onderwerp, kun je ervoor zorgen dat ze meer informatie krijgen en dat ze blijven terugkomen naar jouw website

Jouw primaire doel is het vinden van kleine invalshoeken perspectief die voorkomt dat iemand verder moet Googlen. Jouw primaire doel is het vinden van kleine invalshoeken perspectief die voorkomt dat iemand verder moet Googlen.

Meer ideeën

 • Query + location + intent = result
 • Het maakt niet uit hoeveel zoekwoorden je ook gebruikt, als je content niet authentiek of oprecht is, zullen mensen het merken.
 • Het hoeft niet altijd verkopen, verkopen, verkopen .... te zijn.
 • Wees trouw aan je publiek en aan jezelf.
 • Lees de Google Search Quality Evaluator Guidelines!
 • Als je een gratis SEO-audit van je website wilt of je SEO-inhoudstrategie wilt bespreken, neem dan contact op met Mo of stuur een e-mail naar: hello@groove-digital.nl.

Wij helpen bedrijven in

Boek Gratis Strategiegesprek

Boek een 100% gratis en vrijblijvend strategiegesprek met een van onze experts (t.w.v. €667). Dit is uitsluitend voor mensen die de groei van hun bedrijf serieus nemen. Nog enkele gratis plekken beschikbaar in maart.

100% waarde
100% gratis
100% vrijblijvend