Websites
12.9.22
1 min

Wat doet nou een frontend web developer?

Software-ingenieurs die samenwerken met marketeers maken betere producten. Tips voor ingenieurs die samenwerken met marketingafdelingen.

Junior software engineer

Bij Groove ben ik degene die in de code duikt van een website. Dit doe ik in de ‘frontend’ van de site. Dit is het gedeelte van de website dat de browser gebruikt om daar een mooie voorkant van een website van te maken en de functionaliteiten die daar direct bij horen. De belangrijkste talen hierin zijn HTML, CSS en JavaScript voor de meeste websites. Deze talen kent vrijwel elke programmeur.

Wat is HTML?

HTML is in principe de lay-out van de site. Hierin wordt bepaald waar dingen komen te staan en wat hierin staat. Hierom wordt HTML eigenlijk ook geen programmeertaal genoemd omdat het in principe niets ‘doet’. HTML is naar mijn mening het makkelijkst om te leren, maar een website die alleen uit HTML bestaat kan tegenwoordig niet meer. Dan zou de website er min of meer uitzien als een boodschappenlijstje waar wel alles opstaat maar niemand mee te koop gaat lopen. Om alles er mooi uit te laten zien maken we gebruik van CSS.

Wat is CSS?

CSS betekent Cascading Style Sheets, letterlijk vertaald stijlbladen. Hierin staat van ieder element van dat in de HTML staat van een website hoe het eruit moet komen te zien. Veel mensen vergissen zich hoeveel tijd hierin gestoken wordt om een website er knap uit te laten zien. Hierin wordt ook geregeld hoe een website eruit zit op verschillende groottes van de apparaten waarop de site gebruikt wordt. Als de HTML en CSS allemaal netjes zijn kan een website in principe wel gebruikt worden maar dan is hij nog niet heel interactief, daarvoor is JavaScript.

Wat is JavaScript?

Veel mensen denken dat Java en JavaScript hetzelfde zijn, dit is niets minder dan fout. In programmeren kan sowieso ieder karakter het verschil maken tussen een lege pagina en een prachtige website. JavaScript en Java zijn hele andere talen, iedere letter is belangrijk. Pils zonder een L is immers ook niet lekker meer. 

In JavaScript worden alle functionaliteiten van een website geregeld. Je kan het hierin zo gek maken als je zelf, maar wil zolang je computer het, maar aankan. Dit is ook een valkuil van veel websites tegenwoordig. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel websites, van grote tot kleine bedrijven of zelf particulieren. Veel van deze kleinschalige websites worden gemaakt door hen zelf met bepaalde diensten waarbij zij zelf een websiteje in elkaar kunnen klikken en deze mooier kunnen maken met bepaalde plug-ins. Plug-ins zijn aanvullingen voor bepaalde programma’s. Als iemand een bepaalde functionaliteit van een plug-in op zijn website wil kan hij die toevoegen. Hartstikke leuk dat er een gedeelte van die plug-in gebruikt wordt en het er allemaal mooi uit ziet, maar de valkuil zit hem juist in het deel wat er niet gebruikt wordt. Deze, vaak grote stukken code, worden over het algemeen wel ingeladen als iemand naar de website gaat. Dit is echt zonde. Een website kan erg langzaam worden van de dingen die niet eens gebruikt worden.

Dat is nu precies het prettige van dat ik zelf in de code zit. Ik maak de dingen die ik in mijn projecten wil gewoon lekker zelf. Hierdoor werkt alles precies zoals ik wil, hoeft jouw computer niet zoveel moeite te doen, en hoef jij niet zo lang te wachten.

Hulpbronnen

Je kunt leren een hedendaagse frontend ontwikkelaar te worden met behulp van dit stappenplan.

Houd deze pagina in de gaten voor meer mogelijkheden om belangrijke web development skills te leren

Nog meer van Tico

Benieuwd wat volgens hem een software engineer is? En wat het verschil is met een software developer?

Mocht je vragen hebben of opmerkingen, stuur me dan een e-mail hello@groove-digital.nl.

Wij helpen bedrijven in

Boek Gratis Strategiegesprek

Boek een 100% gratis en vrijblijvend strategiegesprek met een van onze experts (t.w.v. €667). Dit is uitsluitend voor mensen die de groei van hun bedrijf serieus nemen. Nog enkele gratis plekken beschikbaar in maart.

100% waarde
100% gratis
100% vrijblijvend