Websites
12.9.22
1 min

Wat doet nou een frontend web developer?

Als je ooit een gesprek hebt gehad met je web developer en je begreep maar een deel van waar ze het over hadden, dan is deze blog voor jou!

Begrijp je je software engineers niet?

Bij Groove ben ik degene die in de code duikt van een website. Dit doe ik in de ‘frontend’ van de site. Dit is het gedeelte van de website dat de browser gebruikt om daar een mooie voorkant van een website van te maken en de functionaliteiten die daar direct bij horen. De belangrijkste talen hierin zijn HTML, CSS en JavaScript voor de meeste websites. Deze talen kent vrijwel elke programmeur.

Wat is HTML?

HTML is in principe de lay-out van de site. Hierin wordt bepaald waar dingen komen te staan en wat hierin staat. Hierom wordt HTML eigenlijk ook geen programmeertaal genoemd omdat het in principe niets ‘doet’. HTML is naar mijn mening het makkelijkst om te leren, maar een website die alleen uit HTML bestaat kan tegenwoordig niet meer. Dan zou de website er min of meer uitzien als een boodschappenlijstje waar wel alles opstaat maar niemand mee te koop gaat lopen. Om alles er mooi uit te laten zien maken we gebruik van CSS.

Wat is CSS?

CSS betekent Cascading Style Sheets, letterlijk vertaald stijlbladen. Hierin staat van ieder element van dat in de HTML staat van een website hoe het eruit moet komen te zien. Veel mensen vergissen zich hoeveel tijd hierin gestoken wordt om een website er knap uit te laten zien. Hierin wordt ook geregeld hoe een website eruit zit op verschillende groottes van de apparaten waarop de site gebruikt wordt. Als de HTML en CSS allemaal netjes zijn kan een website in principe wel gebruikt worden maar dan is hij nog niet heel interactief, daarvoor is JavaScript.

Wat is JavaScript?

Veel mensen denken dat Java en JavaScript hetzelfde zijn, dit is niets minder dan fout. In programmeren kan sowieso ieder karakter het verschil maken tussen een lege pagina en een prachtige website. JavaScript en Java zijn hele andere talen, iedere letter is belangrijk. Pils zonder een L is immers ook niet lekker meer. 

In JavaScript worden alle functionaliteiten van een website geregeld. Je kan het hierin zo gek maken als je zelf, maar wil zolang je computer het, maar aankan. Dit is ook een valkuil van veel websites tegenwoordig. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel websites, van grote tot kleine bedrijven of zelf particulieren. Veel van deze kleinschalige websites worden gemaakt door hen zelf met bepaalde diensten waarbij zij zelf een websiteje in elkaar kunnen klikken en deze mooier kunnen maken met bepaalde plug-ins. Plug-ins zijn aanvullingen voor bepaalde programma’s. Als iemand een bepaalde functionaliteit van een plug-in op zijn website wil kan hij die toevoegen. Hartstikke leuk dat er een gedeelte van die plug-in gebruikt wordt en het er allemaal mooi uit ziet, maar de valkuil zit hem juist in het deel wat er niet gebruikt wordt. Deze, vaak grote stukken code, worden over het algemeen wel ingeladen als iemand naar de website gaat. Dit is echt zonde. Een website kan erg langzaam worden van de dingen die niet eens gebruikt worden.

Dat is nu precies het prettige van dat ik zelf in de code zit. Ik maak de dingen die ik in mijn projecten wil gewoon lekker zelf. Hierdoor werkt alles precies zoals ik wil, hoeft jouw computer niet zoveel moeite te doen, en hoef jij niet zo lang te wachten.

Mocht je vragen hebben of opmerkingen, stuur me dan een e-mail hello@groove-digital.nl.

Wij bouwen Websites die doen wat ze moeten doen: Converteren.

Ontdek nu
emoji exploding head

Plan een Gratis Strategie Sessie van 30 minuten.

Je gaat strategisch sparren met één van onze online strategen, met het oog op de bedrijfsdoelstellingen van jouw bedrijf.
Je ontvangt een gratis Digital Growth Blueprint ter waarde van €600 na afloop.
Je ontdekt een systeem dat ons en onze klanten heeft geholpen om door het dak te gaan!
Claim gratis strategie sessie van 30 minuten
Wees snel! Nog maar een paar GRATIS plekken over indeze maand.
5 sterren uit 10+ reviews