Websites
15.12.22

Magento 2 webshop versnellen en betere prestaties te leveren

5 cruciale stappen voor het versnellen van je Magento 2 webshop en het verbeteren van prestaties. Stap-voor-stap gids voor beginners en gevorderden.

We weten allemaal dat problemen het laatste zijn wat je wilt als je een webshop op het Magento-platform runt. En al lijken die problemen die je nu hebt misschien niet zo groot, als je ze niet meteen aanpakt, kunnen ze uitgroeien tot een groter probleem.

Van alle e-commerce CMS-systemen is Magento 2 een van de meest gebruikte ter wereld. Veel nieuwe e-commerce winkels en start-ups kiezen voor Magento 2 als hun basisplatform.  In 2020 had Magento een marktaandeel van 1,4% van alle CMS-systemen, en 65% van de B2B-organisaties hadden plannen om een e-commerce site te lanceren voor het einde van het jaar. Als je je Magento 2 webshop wilt succesvol wilt maken, zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. 

Regelmatig onderhoud & updates

Om ervoor te zorgen dat je webshop snel en gebruiksvriendelijk is, is het belangrijk om regelmatig updates en onderhoud uit te voeren.

In Magento 2 kun je updates vinden in het administratiegedeelte van je webshop. Ga naar System > Tools > Web Setup Wizard en klik vervolgens op System Upgrade. Hier kun je zien welke updates beschikbaar zijn en deze installeren. Houd er rekening mee dat je wel toegang moet hebben tot het administratiegedeelte van je webshop en dat je bepaalde rechten moet hebben om updates te kunnen installeren. Als je hulp nodig hebt bij het vinden of installeren van updates, neem dan gerust contact met ons op. Dit zorgt ervoor dat je webshop blijft functioneren op een hoog niveau en dat eventuele problemen snel worden opgelost. 

Onderhouds pagina

Het is verstandig om een onderhoudspagina te gebruiken voordat je onderhoud uitvoert. Omdat dit ervoor zorgt dat bezoekers weten dat de website even niet beschikbaar is. Bijvoorbeeld als er onderhoud gedaan wordt of als de website tijdelijk offline is voor een upgrade.

Met een onderhoudspagina kun je ook belangrijke info geven over wanneer de website weer beschikbaar zal zijn of contactgegevens verstrekken voor vragen of problemen. Dit kan helpen om teleurstelling en frustratie te voorkomen bij bezoekers die de website willen bezoeken tijdens de onderhoudsperiode.

Het gebruik van een onderhoudspagina is een goede manier om transparant te zijn naar bezoekers en ervoor te zorgen dat zij op de hoogte zijn van eventuele tijdelijke onderbrekingen van de website.

Om een aangepaste onderhoudspagina te maken in Magento 2, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Log in op je Magento 2-adminpaneel en ga naar het tabblad "Inhoud". Klik vervolgens op "Pagina's" onder het menu "Elementen".
 2. Klik op de knop "Toevoegen" om een nieuwe pagina te maken.
 3. Geef de pagina een titel en voeg de tekst en afbeeldingen toe die je wilt gebruiken op de onderhoudspagina.
 4. Klik op de knop "Opslaan en publiceren" om de pagina op te slaan en te publiceren.
 5. Ga naar het tabblad "Systeem" en klik op "Instellingen" onder het menu "Configuratie".
 6. Zoek het sectie "Web" en klik op "Onderhoudsmodus" in het linkermenu.
 7. Selecteer de optie "Onderhoudspagina weergeven" en selecteer vervolgens de pagina die je hebt gemaakt in de dropdown-lijst "Onderhoudspagina".
 8. Klik op de knop "Opslaan configuratie" om de wijzigingen op te slaan.
 9. Je onderhoudspagina zal nu worden weergegeven wanneer de onderhoudsmodus is ingeschakeld.

E-commerce is een fluitje van een cent als je weet wat je doet. Als je een webshop op het Magento-platform hebt, dan kunnen we je helpen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Stuur ons even een e-mail naar hello@groove-digital.nl

Performance Best Practices

De belangrijkste punten uit de Magento 2-documentatie over prestatiebest practices zijn:

 1. Maak gebruik van een CDN om statische bestanden op te slaan en te leveren aan gebruikers.
 2. Maak gebruik van caching om de laadtijd van webpagina's te verbeteren.
 3. Verwijder onnodige extensies en modules die de prestaties van de webshop kunnen vertragen.
 4. Optimaliseer afbeeldingen om de laadtijd van webpagina's te verbeteren.
 5. Voer regelmatig onderhoud en updates uit om ervoor te zorgen dat je webshop soepel blijft draaien en up-to-date is met de laatste verbeteringen en patches.
 6. Kies een goed presterende hosting provider die specifiek is geoptimaliseerd voor Magento 2.

Wat is een CDN

Een Content Delivery Network (CDN) is een systeem dat statische bestanden zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript op verschillende servers op verschillende locaties opslaat. Als een gebruiker een webpagina bezoekt, zal het CDN de bestanden van de dichtstbijzijnde server afleveren, wat de laadtijd van de webpagina kan verbeteren. Dit werkt doordat de bestanden dichter bij de gebruiker worden opgeslagen, wat de afstand verkort die de bestanden moeten afleggen om naar de gebruiker te worden verzonden.

bron: Cloudfare

Hoe vind je de beste CDN

Er zijn veel CDN-providers met aanwezigheidspunten in de Europese Unie, dus het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken voordat je een keuze maakt. Sommige bekende aanbieders van CDN-services met aanwezigheidspunten in de EU zijn Cloudflare, Akamai, Amazon CloudFront en Fastly. Het is belangrijk om te vergelijken welke provider het beste bij je behoeften past. Het is ook aan te raden om reviews van andere gebruikers te lezen om te zien welke provider het beste presteert.

Een aantal opties zijn:

 • Cloudflare: Cloudflare heeft meer dan 200 aanwezigheidspunten in de EU, waaronder in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
 • Akamai: Akamai heeft meer dan 200 aanwezigheidspunten in de EU, waaronder in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
 • Amazon CloudFront: Amazon CloudFront heeft meer dan 50 aanwezigheidspunten in de EU, waaronder in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
 • Fastly: Fastly heeft meer dan 30 aanwezigheidspunten in de EU, waaronder in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

zodat bezoekers gemakkelijk door de webshop kunnen navigeren en aankopen kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van snelle hosting en het optimaliseren van afbeeldingen en andere media op je site.

Magento raadt Varnish Cache aan

Varnish Cache is een webapplicatie-accelerator of "reverse proxy" die is ontworpen om webapplicaties sneller te maken door statische inhoud te cachen en dynamische inhoud te verwerken. Het werkt door voor de webserver te staan en verzoeken van gebruikers te ontvangen. Als Varnish Cache een verzoek ontvangt voor een pagina of afbeelding die al eerder is opgevraagd, zal het de pagina of afbeelding uit zijn cache halen en deze aan de gebruiker leveren zonder dat de webserver het verzoek hoeft te verwerken. Dit kan de prestaties van de webserver en de webapplicatie sterk verbeteren. Als Varnish Cache een verzoek ontvangt voor een pagina of afbeelding die nog niet eerder is opgevraagd, zal het het verzoek doorgeven aan de webserver en de geretourneerde pagina of afbeelding cachen voor toekomstige verzoeken.

Je kunt Varnish Cache downloaden van de officiële website van Varnish Software: https://varnish-cache.org/. Op deze website kun je ook instructies vinden voor het installeren en configureren van Varnish Cache voor gebruik met Magento.

Schakel alle onnodige extensies uit

Om te beoordelen of er onnodige extensies op je Magento 2-website zijn geïnstalleerd, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Log in op je Magento 2-adminpaneel en ga naar het tabblad "System". Klik vervolgens op "Extensies" onder het menu "Tools".
 2. Je ziet een lijst met alle extensies die momenteel op je website zijn geïnstalleerd. Bekijk de lijst en beoordeel welke extensies noodzakelijk zijn voor de werking van je website en welke misschien overbodig zijn.
 3. Als je extensies vindt die je niet langer nodig hebt, kun je deze verwijderen door op de knop "Verwijderen" te klikken naast de betreffende extensie.
 4. Als je twijfelt over de noodzaak van een bepaalde extensie, kun je altijd contact opnemen met de ontwikkelaar van de extensie of de Magento-gemeenschap raadplegen om advies te vragen over de specifieke extensie.

Het is belangrijk om af en toe te controleren of er onnodige extensies op je Magento 2-website zijn geïnstalleerd, omdat dit kan helpen om de prestaties van je website te verbeteren en onnodige complexiteit en beveiligingsrisico's te verminderen.

Beste Magento hostingservices

Als je op zoek bent naar een hostingprovider die specifiek geoptimaliseerd is voor Magento 2, dan zijn er een aantal grote spelers op de markt die aan deze behoefte voldoen, zoals Nexcess, Cloudways en A2 Hosting.

Er zijn verschillende manieren waarop je foto's kunt optimaliseren in Magento 2:

 1. Gebruik de juiste afmetingen en resolutie voor je afbeeldingen. Het is belangrijk om afbeeldingen te gebruiken die passen bij de afmetingen van het gebied waar ze worden weergegeven op je webshop, zoals productpagina's of categoriepagina's. Dit kan helpen om te voorkomen dat afbeeldingen worden verkleind of vergroot, wat kan leiden tot verlies van kwaliteit. Bovendien is het ook belangrijk om afbeeldingen te gebruiken met voldoende resolutie, zodat ze er scherp en duidelijk uitzien op het scherm.
 2. Gebruik compressie om de bestandgrootte van afbeeldingen te verkleinen. Afbeeldingen kunnen vaak erg groot zijn, wat kan leiden tot lange laadtijden voor je webshop. Door de bestandgrootte van afbeeldingen te verkleinen met behulp van compressie, kun je ervoor zorgen dat ze sneller laden en de gebruikerservaring verbeteren. Dit kan worden gedaan met behulp van een tool zoals TinyPNG.

Magento bugs

Magento 2.4.2 is de huidige stabiele versie van Magento 2 en er zijn wel enkele bekende problemen en kwetsbaarheden in deze versie. Het is aan te raden om de laatste beveiligingsupdates en patches voor Magento 2.4.2 te installeren om deze problemen op te lossen. 

Identificeer knelpunten die de prestaties van je Magento-website beïnvloeden

Een aantal opties zijn:

 • Gebruik van de ingebouwde performance-tools in Magento, zoals de "Profiler" en de "Backend Logging" om belangrijke prestatie-indicatoren te meten en knelpunten te identificeren.
 • Gebruik van externe tools zoals Google PageSpeed Insights en GTmetrix om de prestaties van de website te meten en verbeterpunten te identificeren.
 • Gebruik van een debugging-tool zoals Xdebug om de code van de website uit te voeren en knelpunten te identificeren.
 • Handmatig testen van de website om gebruiksgemak en prestaties te meten en knelpunten te identificeren.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je webshop veilig is. Dit kan je doen door regelmatig updates en patches te installeren en door ervoor te zorgen dat je webshop voldoet aan de laatste veiligheidsnormen ivm veiligheidslekken.

Door deze aanbevelingen op te volgen, kan je Magento 2 webshop sneller, gebruiksvriendelijker, beter gevonden en veiliger worden, wat leidt tot een betere gebruikerservaring voor je bezoekers en een hogere omzet voor jou.

Samenvatting er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je webshop succesvol is: 

 1. Zorg voor een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke website. Dit betekent dat je webshop gemakkelijk te navigeren is en dat de producten op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier worden weergegeven.
 2. Zorg voor snelle laadtijden. Dit is belangrijk omdat bezoekers vaak niet lang op een pagina wachten voordat ze afhaken. Door het gebruik van snelle hosting en het optimaliseren van afbeeldingen en andere media op je site, kun je de laadtijden verbeteren.
 3. Voer regelmatig onderhoud en updates uit. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je webshop soepel blijft draaien en up-to-date is met de laatste verbeteringen en patches.
 4. Identificeer en los knelpunten op die de prestaties van je webshop kunnen beïnvloeden. Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van de ingebouwde performance

Wij helpen bedrijven in

Boek Gratis Strategiegesprek

Boek een 100% gratis en vrijblijvend strategiegesprek met een van onze experts (t.w.v. €667). Dit is uitsluitend voor mensen die de groei van hun bedrijf serieus nemen. Nog enkele gratis plekken beschikbaar in maart.

100% waarde
100% gratis
100% vrijblijvend